Történet

Az ötlet

Az ötlet 2009-ben, az akkori Szüreti Napokon született, amikor egy szekszárdi lakosban felmerült a kérdés, hogy vajon érdemes-e kimenni, vannak-e már a borutcában látogatók, elkezdődött-e már a java … Információt keresett az interneten, de nem talált. Nincs semmiféle élőkép a Szüreti Napokról? Pedig kellene lennie! Ez a szekszárdi lakos történetesen az Oktel Kft. egyik ügyvezetője, aki társakat keresett és talált ötletéhez, akikkel 2010-ben először a fesztivál négy napját folyamatosan közvetítették az interneten keresztül. A biztonsági kamerarendszerek telepítésében jártas Oktel Kft. a LanZona Internetszolgáltatás-ban találta meg a műsorközvetítésben már tapasztalt partnerét. A szakemberek közösen alakították ki a rendszert: milyenek legyenek a kamerák, mit tudjon a streamszerver, mekkora sávszélesség elegendő, hogyan lehet a hangtovábbítást a képpel szinkronban megoldani. Szerencsére a Szüreti Napok szervezői örömmel és nyitottan fogadták ezt a nonprofit kezdeményezést, jó együttműködés alakult ki. Elindulhatott a hardverek beszerzése, majd a tesztüzem, közben készült a közvetítés honlapja.

A megvalósítás

A technikai feladatokat az Oktel Kft. mérnökei: Fazekas Gábor, Kelemen Norbert és Nyakas Gábor oldották meg.

Három helyszínre telepítettünk kamerákat: a Garay térre, a Béla térre a Bartina ABC elé, valamint a Béla tér és a sétálóutca találkozásához. Ez utóbbi 360 ° fokban forgatható, mozgó éjjel-nappali üzemmódban dolgozó (Speed Dome day and night) kamera volt, a másik kettő fix telepítésű IP kamera. A hang közvetítése felvetett bizonyos problémákat, ezért csak a fix kamerákhoz tudtunk hangot biztosítani. A személyiségi jogok védelmében a kamerákba épített mikrofon csak a térzajt vette fel, így az egyéni beszélgetéseket nem lehetett kivenni, valamint szintén ez okból lecsökkentettük a kamerák felbontását. Ebből adódóan a honlapon látható képminőség sokkal gyengébb volt, mint a kamerákban rejlő lehetőségek, de a rendezvény ideje alatt fellépő technikai problémákkal sikeresen megküzdve a közvetítés nézhető, hallható volt. A Szüreti Napok után tovább üzemeltettük a Garay téren lévő kamerát, annak érdekében, hogy felmérjük az igényeket, az érdeklődést.

A honlap fórum rovatának bejegyzései, a szervezők és a szekszárdiak visszajelzései alapján úgy érezzük, hogy nonprofit kezdeményezésünk kedvező fogadtatásra talált. Ezt sikerként könyveljük el, emiatt úgy döntöttünk, hogy tovább folytatjuk a Szüreti Napok közvetítését, idén már nagyobb kameraszámmal, több helyszínről sugározva az eseményeket. A 2011-es év változást hozott partnereinket illetően. Ez évtől a térség legnagyobb internet- és kábeltelevíziós szolgáltatójával, a Tarr Kft.-vel összefogva biztosítjuk az élőképet.

Továbbra is üzemeltetjük a közvetítéshez kapcsolódó honlapot (amit Ön éppen most olvas). Az itt található interjúsorozatot idén is bővítjük, hiszen egyrészt az idő rövidsége, másrészt a szűkös keretek miatt nem kerülhetett sor minden és mindenki bemutatására.

Megtiszteltetés, hogy támogathatjuk a Szüreti Napokat a magunk eszközeivel, és reméljük, hogy a helyiek és a világ bármely pontján élők egyaránt örömet találnak az általunk közvetített élőképekben.

Az eredmények

Végezetül néhány szóban szeretnénk saját tapasztalatainkról, illetve az elért eredményekről beszámolni. Számos probléma lépett fel a kivitelezés során, amiket nem kívánunk elhallgatni, hiszen a valóságot nem szépíthetjük. Sajnos a mi hibánkból adódóan a döntés a közvetítés kivitelezését illetően későn született meg, ezért ez többszörösen hátráltatta a megvalósulás sikerességét. Egyrészről nem tudtunk kellő nyilvánosságot biztosítani neki, így például az írott sajtók zömében a közvetítés híre egyáltalán nem jelent meg.  A Tolnai Népújságban, a Szüreti Napok programfüzetében jelent meg ismertető anyagunk, illetve az Alisca Rádió többször bemondta. Ennek ellenére a résztvevők többségében, például a borászokban vagy étteremtulajdonosban sem tudatosult mindez.

Ami a technikai részt illeti, szintén nem a tervezettnek megfelelően alakultak a dolgok. Egyrészről másfél héttel a fesztivál előtt lett pontosítva a helyszín, így ez rengeteg műszaki változtatást igényelt. A közvetítés minőségét sem tudtuk a terveknek megfelelően végigvinni, hiszen a folyamatos esőzéssel nem számoltunk, a kamerák vezeték nélküli jelátvitele csak napos időben volt tesztelve, utólag pedig már nem lehetett állítani rajta. Szintén az idő rövidsége miatt nem tudtuk megoldani azt sem, hogy ne kelljen jelszót használni, valamint külön lejátszót telepíteni az élőkép megtekintéséhez.

A Szüreti Napokra készült honlapunk látogatottságáról statisztikát készítettünk a 2010.08.28.-2010.09.27-ét átfogó időszakra. Ez alapján a következő adatok jöttek ki.

  • Összesen 4403-an látogatták meg a honlapunkat, amiből a direkt megkeresések száma 1186 (26,94%), a hivatkozó webhelyekről történő megkeresések száma pedig 3093 (70,25%) volt.

  • Ha a látogatások számát nézzük, akkor szeptember 16-án (csütörtökön) 604, szeptember 17-én (pénteken) 1140, szeptember 18-án (szombaton) 961, szeptember 19-én (vasárnap) 659 fő nézett rá az oldalra. A fesztivált követő napokban a látogatottság csökkent, de szeptember 27-i (hétfő) adat szerint 27-en még rákerestek.

  • A 4403-as látogatószámból 51, 90% visszatérő látogató volt.

  • Érdekességként megemlítjük, hogy a honlapot Németországból, Ausztriából, Szerbiából, Romániából, sőt még Kanadából is megnézték, és ezekről – a statisztika és a fórumbejegyzések alapján – biztosan tudjuk, hogy nem véletlen találatok voltak.

  • Mindezeket az adatokat annak tükrében nézzük, és könyveljük el sikerként, hogy a több mint 4000-res látogatottságot a korábbiakban elmondottak szerint kellő nyilvánosság hiányában tudtuk elérni.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.