Szüreti napok

A Szekszárdi Borvidék Magyarország ugyan kis területű, de legősibb, és igen híres bortermő területe. A római korig visszanyúló történelmi múlttal, hazai és nemzetközi sikerekkel egyaránt rendelkezik. A borvidék névadója és egyben központja Szekszárd. Ebből adódóan nem meglepő, hogy a szüret Szekszárd és környéke számára az egyik legnagyobb ünnep, a Szekszárdi Szüreti Napok elnevezésű rendezvénysorozat pedig az év legnagyobb helyi eseményének számít. Első megrendezésére az 1970-es években került sor, és azóta is minden évben, szeptember harmadik hétvégéjén megtartják. A fesztivál négy napja alatt a szervezők olyan programsorozatot kínálnak mind a város lakói, mind az idelátogató vendégek számára, mely a Sárköz és a Szekszárdi Borvidék szürettel összefüggő néphagyományait, a tájegységre jellemző gasztronómiai és a borászati szokásokat egyesíti magában. Emellett gondosan összeválogatott, igényes műsor szórakoztatja minden évben a közönséget, mely során különféle, de Szekszárdhoz vagy a borhoz kapcsolódó kiállítások is megrendezésre kerülnek, több műfajban képviseltetett hivatásos és amatőr művészek is felvonulnak, a könnyedebb szórakozás kedvelőinek pedig utcabál, disco, táncház, valamint különböző alternatív zenekarok szolgáltatják a talp alá valót.

A több napos rendezvény legkiemelkedőbb programjának a rendszerint szombat délután megrendezett Szüreti felvonulás számít.  A menetben a térség néptánc együttesei vonulnak fel, megjelenítve a régi népviseletet, a szüret hagyományos eszközeit, felelevenítve a letűnt korok tradícióit. Emellett civilek, illetve egyéb intézmények, tánccsoportok is képviseltetik magukat a felvonulás során.

Szintén a szombati nap során kerül megrendezésre a rendhagyó Szüret Szépe választás. A színpompás viseleteket bemutató szépségverseny nyertese egy évig viseli a címet, és a következő év során ő lesz a rendezvény arca.

A fesztiválon azonban nem csak a szekszárdiak, hanem a város közvetlen környezetében lévő kistérségek is részt vesznek saját kultúrájukkal, táncaikkal,  sőt az országban működő borrendek is megjelennek, így elmondható, hogy az idelátogatók egy nagy múltú, sokszínű rendezvénysorozat részesei lehetnek.

A programokról tájékozódhat a Szekszárdi Szüreti Napok programoldalán.

A szervezőkről a Babits Mihály Művelődési Ház és Művészetek Háza honlapján is olvashat.

Szekszárd városról a megyeszékhely honlapján tudhat meg többet!

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.